LAATSTE NIEUWS

GERTJAN SCHOLTE-ALBERS

U bent inmiddels gewend geraakt om in iedere expositie één van onze kunstenaars in de spotlight aan te treffen en in deze tentoonstelling valt de beurt aan de Groninger kunstenaar Gertjan Scholte-Albers. Maar liefst 23 nieuwe schilderijen van zijn hand komen in ons voorportaal en in een gedeelte van de galerie te hangen.

De kleurexperimenten van de Groninger kunstenaar Gertjan Scholte-Albers zorgen voor kleurrijke werken; abstraherend, figuratief maar ook realistisch op buitenmaatse doeken. Tezamen met een pasteuze en expressieve verfbehandeling ontstaan zo feestelijk getinte landschappen. Stukjes Gronings landschap; omgeploegde akkers, gemaaide weilanden, meanderende sloten en weggetjes, boerderijen in de polder, zicht op de dijken waarachter de kwelders van de Wadden liggen of de bossen van Drenthe. Alles wordt vastgelegd op het doek. Met veel contrasten wil hij de beleving van de natuur weergeven. Zijn panorama’s zijn inmiddels bekend in binnen en buitenland.

 

 

 

Gertjan Scholte-Albers
P red orange
90 x 150 cm
olieverf op doek

 

 

GEORGE SCHRIEMER

Wij verwelkomen in deze expositie de Groninger kunstenaar George Schriemer.

George Schriemer maakt stilleven kunstwerken die verhalen vertellen zonder woorden. Als hij zijn werkstijl een naam zou geven, zou hij ze “storytelling stillevens” noemen.
Schriemers projecten worden uitgevoerd in een surrealistische kunststijl met vleugjes symboliek en absurdisme, vaak geïnspireerd door gebeurtenissen in zijn verleden, zijn persoonlijke leven of door gebeurtenissen in de wereld. Deze beeldverhalen komen steeds weer spontaan in hem op tijdens het schilderen, waarbij ieder kunstwerk wordt uitgevoerd in olieverf op paneel .

 

 

 

 

 

 

JAN JANSMA

In deze expositie treft u de Friese kunstenaar Jan Jansma aan in de spotlights. Met 18 schilderijen hangt hij in ons voorportaal.

Jan Jansma schildert hoofdzakelijk duinen en kwelders. Deze gebieden roepen bij hem een soort oergevoel op; de kleuren, geuren en de vormen van het vrije landschap.
Deze kunstenaar kiest meestal voor eenvoud, maar wel vanuit een uitgesproken gevoel. De nadruk ligt meer op suggestie dan op het zoveel mogelijk uitwerken van de details: dat wil zeggen de suggestie van de ruimte zoals Jansma het ziet en ervaart; een impressionistische benadering waarin de basisvormen van het landschap worden vereenvoudigd.

Natuurprocessen en natuurkrachten intrigeren hem in het bijzonder en hij zet dit met een krachtige, dynamische lijn op het doek. Deze wat hoekige lijnen zijn typerend voor het werk van deze schilder.

Vlak voor aanvang van deze expositie heeft Jansma ons verrast; nieuwe schilderijen met een ander onderwerp. In plaats van kwelders, zee en duintoppen kregen we bij het uitpakken Groningse landschappen te zien; het Reitdiep bij Garnwerd, Aduarderzijl of bij Electra, dijken, akkers en landerijen geven een blik op het prachtige landschap van de Provincie Groningen.

 

 

 

 

MARTEN HUITSING

In deze expositie treft u de Groninger kunstenaar Marten Huitsing aan in de spotlights. Met 23 schilderijen komt hij in ons voorportaal te hangen.
Marten houdt zich in zijn kunstwerken voornamelijk bezig met één onderwerp : de vrouw.
De schilderijen van deze kunstenaar zijn stuk voor stuk dicht op de huid geschilderd, zijn menselijk en komen voort uit de werkelijkheid. Ze laten een grote intimiteit zien.
Laag over laag kleedt de kunstenaar zijn modellen aan, soms transparant, soms delen van de huid bloot latend.
Tot in de kleinste details en highlights brengt hij zijn verf op het doek aan. Een kanten kraagje, de stiksels op de zakken van een jasje, veren op een hoed, plooien in de jurk of het zonlicht op de haren, alle details zijn tot in de kleinste finesses uitgewerkt. Het spel van licht en donker en de onderlinge kleurinvloeden worden daarbij speels toegepast.

Schoonheid, rust en eenvoud zijn de sleutelwoorden die op Martens werk van toepassing zijn. Hierin staat niets op zichzelf, alles heeft invloed op elkaar. Door jezelf bloot te geven, kan je anderen raken en ontroeren.

 

 

 

 

GREETJE FEENSTRA

U bent inmiddels gewend geraakt om in iedere expositie één van onze kunstenaars in de spotlight aan te treffen en in deze tentoonstelling valt de beurt aan onze Friese kunstenares Greetje Feenstra. Maar liefst 12 schilderijen van haar hand komen in ons voorportaal te hangen. In de kunstwerken van Greetje herkent men haar inspiratiebron: de natuur. De natuur op groot formaat, in vele kleurschakeringen, uitgevoerd in een krachtig en zeer herkenbaar penseelgebruik.In haar meer figuratieve werk vertelt een weids landschap haar verhaal. Ook hier geldt haar fascinatie voor onderwerpen die van vorm veranderen. Of het nu gaat om slufters bij Texel, die van vorm veranderen door de stroming van het water of om een landschap dat verandert in het licht. Zij streeft niet naar het weergeven van details, maar filtert het voor haar belangrijkste element uit de natuur: de kleur.

Kleuren nemen in haar werk een belangrijke plaats in en altijd is daar het spelen met licht en donker. De horizon in haar schilderijen en het licht daarachter betekenen voor Greetje nieuwsgierigheid, kracht, hoop, verlangen, wegdromen en een beetje heimwee.

 

 

 

TJEERD LANDMAN
Wij verwelkomen in deze expositie de Friese kunstenaar Tjeerd Landman. Tjeerd is een Friese landschapsschilder. Hij schildert gewone dagelijkse dingen, maar juist de manier waarmee hij vorm geeft aan zijn verbeelding geeft de kijker het gevoel van sereniteit. De schilder neemt de kijker mee naar een andere werkelijkheid. Landschappen en zeegezichten stralen rust uit in zijn werk. Hij schildert momenten, geen beweging.
In zijn landschappen komen eigenlijk maar twee jaargetijden aan bod; nl lente en herfst. De lente met al haar uitbundigheid en de herfst gevangen in weemoed. Als je het werk van deze beeldend kunstenaar bekijkt ontkomt men er niet aan de gedachte dat je wordt geraakt door het licht; het licht dat de voorwerpen een intimiteit, warmte en geborgenheid geeft.

 

 

 

 


REINDER BLEEKER

De schildrijen van Reinder Bleeker zijn reflecties van de zichtbare realiteit, weergegeven d.m.v. een krachtige en directe penseeltoets gevoed door een sterke drang om te creëren. Vaak wordt er direct naar onderwerp geschilderd. Dat gebeurd veelal buiten.
Door op locatie te schilderen wordt hij gedwongen geconcentreerd, snel en minder doordacht te werken waardoor hij volledig in het “hier en nu” wordt opgenomen. Het schilderen op locatie stelt hem in staat om in direct contact te komen met zijn onderwerp en de elementen. Om te werken op deze directe manier ontstaan schilderijen die kleurrijk, levendig, spontaan en transparant zijn.

De werken in inkt ontstaan in meerderheid in het atelier. In deze “inktschetsen” worden de impressies van buiten tot het uiterste gereduceerd. Uitgebalanceerde composities met slechts enkele rake, lyrische lijnen zijn dan het resultaat.

MEET EN GREET REINDER BLEEKER
Reinder Bleeker is op zondag 5 november van 13.00-17.00 uur bij ons in de galerie aanwezig. Loop vrij binnen om kennis te maken met deze Groninger kunstenaar

 

SONJA BRUSSEN

Zoals voor vele kunstenaars is de natuur ook de grootste inspiratiebron voor Sonja Brussen. Met een krachtige, impressionistische verftoets en een frisse manier van schilderen maakt ze schilderijen met een eigen karakter. Zij is een echte “en plein air” kunstenaar en zet haar ezel in weer en wind buiten neer om vervolgens het indrukwekkende buiten naar binnen te halen.

Altijd is ze op pad, elke keer weer op weg naar een nieuw motief. In haar hoofd laat ze het samenspel van water, licht, lucht en ruimte op zich inwerken, want dat is het gene waar haar werk over gaat. Alles horen, zien en voelen; regen, storm en kou weerhouden haar niet.

 

 

 

 

GERTJAN SCHOLTE-ALBERS

De kleurexperimenten van Gertjan Scholte-Albers zorgen voor kleurrijke werken; abstraherend, figuratief maar ook realistisch op buitenmaatse doeken. Tezamen met een pasteuze en expressieve verfbehandeling ontstaan zo feestelijk getinte landschappen. Vooral bosrijke gebieden weet deze kunstenaar om te toveren tot wonderlijke boompartijen in zinderend oranje, gloeiend rood of mistig blauw. Met veel contrasten wil hij niet de werkelijkheid weergeven, maar de beleving van de natuur.

Daarnaast schildert Scholte-Albers ook langgerekte panorama’s van wel twee meter breed en enkele decimeters hoog, waarop hij in meer realistische kleuren het vlakke en weidse Groninger land weergeeft.
In de galerie zijn van deze kunstenaar momenteel 25 nieuwe schilderijen te zien en staan er nog 30 oudere werken bij ons in stock.

 

 

MEESTERLIJKE STUKKEN

In deze expositie hebben we extra ruimte vrij gemaakt voor de Impressionisten van de Haagse School. Deze kunstwerken komen uit de privécollectie van particulieren en verzamelaars.
Daarnaast zijn er schilderijen te zien van een aantal hedendaagse kunstenaars die een ode brengen aan de schilders van dit kunstenaarsgenootschap.

 

 

 

 

 

VERLENGING EXPOSITIE

De huidige expositie  ” KRACHT IN KLEUR ”  met extra aandacht voor het werk van de Groningse kunstenaar Huib van der Stelt wordt met 2 weken verlengd. In plaats van  5 maart wordt nu de laatste expositie dag 19 maart 2023. Dit geeft u meer tijd om deze mooie tentoonstelling te komen bekijken. U bent van harte welkom.

Deze expositie zorgt voor veel toeloop en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee, maar dat betekent ook veel werk en hectiek, vooral als er ook veel verkocht wordt.

U bent van ons gewend dat wij heel snel van tentoonstelling wisselen. Er zit bij ons nooit langer dan vier dagen tussen het eind en de start van de exposities. Nu bouwen wij na 19 maart even een week rust in en starten met de nieuwe tentoonstelling MEESTERLIJKE STUKKEN op 31 maart a.s.. Dat betekent dat het weekend van 24 t/m 26 maart onze galerie gesloten is. Wij hopen met deze mededeling op de website en bij de lopende agenda’s zo te voorkomen dat mensen voor een gesloten deur staan.

 

 

 

 

 

GERALD SCHUIL

In deze en de komende exposities gaan we één van onze vaste kunstenaars voortaan  extra aandacht geven door een besloten plek in de galerie in te richten met alleen werk van die schilder.

Wij hebben Gerald Schuil gevraagd om de spits af te bijten, mede omdat hij in zijn schilderijen zo fantastisch de noordelijke ziel kan neerzetten. In zijn kunstwerken zien we Groningse dorpjes, oude kerkjes, vuurtorens, landerijen en riviertjes, maar als geen ander schildert hij de weidsheid van de kwelders, het Wad en de meren ( Zuidlaardermeer en Lauwersmeer) in de Provincie Groningen. De verstilling in zijn kunstwerken is voelbaar, de kleuren die hij daarin gebruikt typeren zijn werk.

 

 

 

 

 

ELLEN GEERTS

Het was jammer voor Ellen Geerts dat we afgelopen weekend te maken hebben gehad met de open atelierroute in Eemsdelta waarin zij tevens bij ons te gast was om haar boek “Tussen Kunst en Keuken” te promoten. We hadden haar graag gesprekken gegund met veel meer bezoekers, mede omdat we in de galerie een kleine expositie hebben ingericht waarin 14 schilderijen van haar hangen.
Het nieuwe boek is prachtig uitgevoerd met mooie foto’s van haar werk, die overigens bijna allemaal in de galerie te zien zijn en fijne recepten, die net zo kleurrijk op je bord ogen als haar schilderijen. En dan ook nog eens heel erg lekker.

CADEAU

Als toegift krijgen bezoekers die haar nieuwe boek “Tussen Kunst en Keuken” in onze galerie kopen het vorige boek “Reizen in Kleur” van ons cadeau.
U bent van harte welkom.

 

 

 

 

 

MEET & GREET ELLEN GEERTS

Ellen Geerts is sinds 2013 één van onze vaste exposanten in de galerie. Haar eerste boek  “Reizen in Kleur”  ligt al meer dan 10 jaar achter haar. Tijd voor een nieuw verhaal en Ellen zou Ellen niet zijn als ze ook haar andere talent niet zou willen delen met haar volgers.
Met het nieuwe boek  “Tussen Kunst en Keuken”  hoopt ze de beschouwer en de lezer mee te nemen in haar beleving van de natuur en daarin meerdere zintuigen aan te spreken. De natuur betekent voor haar zowel letterlijk als figuurlijk voeding. Naast beeldend werk is er in dit boek dus ook ruimte voor natuur als inspiratie in de keuken.

Op zaterdag 3 september a.s. is Ellen in de galerie aanwezig om haar boek te signeren en u een voorproefje te geven van de lekkernijen die hierin beschreven staan.
Meet & Greet Ellen Geerts onder het genot van een hapje en een drankje.
U bent van harte welkom.

 

 

 

 

ARIE ZUIDERSMA

Wij hebben middels de particuliere inbreng momenteel veel schilderijen van Arie Zuidersma in stock en willen hem in deze expositie postuum een podium bieden. Dat betekent dat er in deze tentoonstelling extra ruimte wordt gemaakt om een flink aantal schilderijen van hem in de galerie op te  hangen.

Arie Zuidersma is geboren te Emmen in 1925.  Hij mag worden bestempeld als een autodidact. Slechts één jaar heeft hij namelijk ingeschreven gestaan bij de Academie Minerva in Groningen. In 1968 werd Zuidersma uitgenodigd als gast mee te doen aan de exposities van de Groninger kunstkring “de Ploeg”. Hij had toen al een zekere naam verworven. Belangrijk voor zijn ontwikkeling als schilder is Marten Klompien geweest. Bijna dagelijks trok het tweetal er jarenlang per fiets op uit om in de volle natuur te gaan schilderen. Overigens heeft Zuidersma’s lidmaatschap van “de Ploeg” slechts tien jaar geduurd. In 1978 heeft hij dat gezelschap de rug toegekeerd uit teleurstelling over het feit dat sommige leden steeds weer oud werk exposeerden.

Zijn werk wordt bestempeld als  “abstract-expressionistisch”, maar Zuidersma zelf vond dit slechts een naam en vooral niet meer. “De gevoelens die aan de basis liggen van het scheppingsproces, laten zich in woorden nooit vangen” zei hij zelf. Critici roemen vooral zijn kleurgebruik. Voor zichzelf hanteerde hij de maatstaf dat hij het schilderij zo moet willen instappen. “Dan weet ik dat het goed is”.

In april 2014 is Arie op 89 jarige leeftijd overleden. Zijn hoogtij dagen waren allang voorbij, maar hij is tot het laatst toe altijd zeer productief gebleven. Talloze schilderijen heeft hij ons nagelaten, waarvan wij nog tot in lengte van dagen kunnen blijven genieten.

 

 

 

ONZE ZOON GAAT TROUWEN

Komend weekend gaan wij naar Italië voor het huwelijk van onze zoon Roeland. Vanwege dit heuglijke feit zal onze dierbare vriendin Izabela tijdelijk in ons huis verblijven en op zaterdag 18 juni en op zondag 19 juni de honneurs waarnemen in de galerie. Zij zal, samen met haar vriendin Ella, u deze beide dagen te woord staan en u zo goed mogelijk proberen te helpen. Helaas is de galerie op vrijdag 17 juni gesloten, omdat Izabela die middag elders moet werken.

Telefonisch sta ik nauw met hen in contact, dus mochten ze er niet met u uitkomen of uw vraag niet kunnen beantwoorden, dan hoop ik op de achtergrond met hen mee te kunnen denken en aanwijzingen te kunnen geven.

Hebt u al een bezoekje aan onze galerie in dat weekend gepland, kom dan gerust die kant op. Izabela heeft in het verleden vaker in de galerie voor ons waargenomen, dus ze weet hoe alles werkt.

 

 

balk-tussen-tekst1.png (500×26)

WE ZIJN ER WEER KLAAR VOOR

Na drie maanden hard werken zijn we er weer klaar voor.
De verhuizing heeft heel wat voeten in de aarde gehad. We zijn er vol ingegaan, maar gaandeweg bleek ons enthousiasme toch een beetje om te slaan. Waar we dachten dit wel even te fiksen in twee maanden tijd, moesten we ons al gauw realiseren dat dit niet haalbaar was. De schuurruimte was vooral groot en leeg. Alle wanden moesten worden behangen en het ophangen van de spots vergde ook meer tijd dan we hadden ingepland. Dus nu een week later dan verwacht kunnen we gelukkig toch onze deuren openen.

Door de vele besmettingen die er momenteel door de nieuwe variant van Corona Omicron zijn, zal het kabinet voor de komende tijd bepalen dat wij wel open mogen, mits er op afspraak wordt geopend. Onze ruimte in de galerie op deze nieuwe locatie meet 250 m, dus maakt u zich geen zorgen over teveel bezoekers tegelijk. Als u een mondkapje op hebt en minimaal 1 1/2 meter afstand van elkaar houdt, doen wij de rest.

Wij heten u van harte welkom aan de Stadsweg 44 te Garrelsweer om de nieuwe expositie “Land van Verbeelding” te komen bekijken.
Nog niet alle gemeentelijke borden hangen op de juiste plek, maar u moet aan de achterkant van de boerderij zijn. Daar is de ingang van de galerie.

 

Dit was de galerieruimte voor de verhuizing.

 

Momenteel ziet het er zo uit.

 

 

RUIGEWAERT VERHUIST

Toen wij ons bijna 5 jaar geleden in Appingedam vestigden, waren wij de koning te rijk. We hebben gedurende deze lange tijd onze exposities anders ingericht en daardoor onze klantenkring zien groeien.
Destijds zou er de mogelijkheid bestaan om na die 5 jaar nog wat langer op deze plek te kunnen blijven, maar helaas hebben we een paar maanden geleden te horen gekregen dat dit niet meer van toepassing is.

Ondertussen zijn wij natuurlijk niet stil blijven zitten en op zoek gegaan naar een nieuwe locatie met een voorkeur voor Appingedam. Helaas is het ons niet gelukt om hier een geschikt pand te vinden waar we kunnen werken en wonen.

Nu is twee weken geleden onze zoektocht ineens in een stroomversnelling geraakt. Er is een prachtig pand op ons pad gekomen op 6 kilometer afstand van Appingedam. Geheel gerenoveerd, aardbeving bestendig gebouwd en energiezuinig ligt de boerderij met verwarmde schuur op ons te wachten. Met andere woorden we gaan terug naar onze roots. Eens begonnen we met de galerie in een oud melkveebedrijf in Niezijl en nu komen we tóch weer terug op het platteland.

WAAR GAAN WE NAAR TOE

Aan de mooie, oude, historische Stadsweg van Groningen naar Appingedam in het dorpje Garrelsweer hebben wij nu onze nieuwe stek gevonden. We zullen wel weer flink aan de weg moeten timmeren en goede bewegwijzering moeten krijgen, zodat iedereen ons weer snel weet te vinden, maar dat gaat ongetwijfeld lukken.Wij verhuizen op 25 en 26 oktober a.s. naar de

Stadsweg 44,
9918PP Garrelsweer

WANNEER GAAN WE WEER OPEN

Gedurende 2 maanden (november en december) gaan we alles in de nieuwe galerie weer op orde brengen; schoonmaken, schilderen, verlichting aanbrengen, inrichten etc en dan starten we op
7 januari 2022 met de expositie  ” Land van Verbeelding “,  een duo expositie met Huib van der Stelt en Gertjan Scholte-Albers.

Mocht u in de tussentijd via onze website schilderijen zien waar u in bent geïnteresseerd, neemt u dan contact met ons op. Ook tijdens de verhuizing blijven wij bemiddelen tussen u en de kunstenaar.

 

 

Gertjan Scholte-Albers
Allersmagracht
100 x 100 cm
olieverf op doek

 

 

Huib van der Stelt
nat land
100 x 120 cm
acrylverf op doek

 

 

 


WAAR STAAN WE NU!

De meeste coronaregels zijn weer losgelaten. Geen mondkapjes meer! Dat voelt als een bevrijding, maar wij houden in de galerie toch nog even vast aan een paar regels. Zo hebben we nog steeds alcoholdoekjes, dus als u het prettig vindt kunt u ons er gewoon om vragen. Daarnaast vinden wij het fijn als iedereen toch nog 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Dat betekent dat we dan ook geen 10 personen tegelijk kunnen ontvangen, aangezien de ruimte daarvoor te beperkt is. Wij vragen om uw begrip hiervoor en hopen u allen weer in de galerie te mogen begroeten om onze nieuwe exposities te bezoeken.

 

 

 


WE ZIJN ER WEER!

Afgelopen woensdag mochten, na een periode van dik 4 maanden, de niet-essentiële winkels van de regering weer open en daar horen wij ook bij. Vanaf 30 april zijn wij dus weer op onze vaste tijden van vrijdag t/m zondag geopend voor het publiek.

Afspraken maken met bezoekers en/of klanten doen we nog steeds, maar het is zo fijn dat iedereen weer spontaan bij ons naar binnen kan lopen. Wij hebben u de afgelopen tijd heel erg gemist. Het onverwachte contact, de mooie gesprekken en de spontane reacties op de expositie maken het leven van een galeriehouder een stuk intensiever en levendiger.

 

Wel hanteren wij in de galerie nog steeds onze voorzorgsmaatregelen om besmetting met het Covid19 virus te voorkomen. Daartoe bent u verplicht een mondkapje te dragen, handen te desinfecteren en 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Vanwege onze beperkte ruimte mogen wij maximaal 4 bezoekers tegelijk in de galerie binnen laten. Misschien moet u even wachten als het vol is, maar we vertrouwen op uw begrip hiervoor. We hopen vanaf heden u allemaal weer in onze galerie te mogen begroeten.

 

Marten Huitsing
de gasten komen
100 x 50 cm

 

VERSOEPELING
LOCKDOWN

Er komt wat lucht!
In plaats van click & collect mogen de mensen weer binnenkomen. Alleen ophalen heeft voor ons in de afgelopen periode dan ook niet gewerkt. Mensen kunnen geen schilderijen bekijken op de stoep en helaas met deze nieuwe “versoepelde” maatregel kunnen wij ook niet zo goed uit de voeten. In 10 minuten tijd een keuze maken tussen meerdere schilderijen en dan beslissen of je het gaat kopen is niet te begrijpen. Het is géén broodje bij de bakker!

Wij blijven dus voorlopig op dezelfde manier doorgaan met één verandering. Vanaf nu zijn wij iedere vrijdag & zaterdag van 12.00-17.00 en zondag van 13.00-17.00 uur in de galerie aanwezig. Als u op deze dagen in de buurt bent, belt u dan even aan en vraag ons naar de mogelijkheden.
Voor de aspirant kopers verwijs ik naar onze website. Daar staan alle schilderijen van de kunstenaars op die wij hier in stock hebben. Dat geldt ook voor de schilderijen die ingebracht zijn door particulieren en verzamelaars. Maakt u daar uw eerste keuze(s) en laat ons dit middels een mail of per telefoon weten. Vervolgens maken wij een afspraak wanneer u komt kijken en zorgen we dat deze werken dan allemaal in de galerie hangen. En natuurlijk kunt u ook gewoon een afspraak maken om de nieuwe expositie te bezoeken. U bent van harte welkom.

Wij hanteren in de galerie ook onze voorzorgsmaatregelen om besmetting met het Covid19 virus te voorkomen. Daartoe bent u verplicht een mondkapje te dragen, handen te desinfecteren en 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Het spijt ons dat u de komende tijd nog steeds niet spontaan in onze galerie kunt binnenlopen.

Verder blijf ik tegen iedereen zeggen, houdt nog even vol. Er komt echt licht aan de horizon, ook al snakken we nu naar zoveel meer.
En vooral……… blijf gezond.

LOCKDOWN

Gisteren is heel Nederland in een  ” lockdown ”  gegaan, omdat we met z’n allen het Coronavirus er maar niet onder kunnen krijgen. Met het oog op de sluiting van alle niet-essentiële winkels, daaronder vallen ook de galerieën, hebben wij nu besloten de tentoonstelling  ” Werk in Uitvoering ”  voorlopig te stoppen. Dit zal voor u niet veel uitmaken, aangezien u de komende weekenden niet zomaar even bij ons langs kunt komen om deze expositie te komen bekijken.

Wat kunnen wij in deze wonderlijke tijden nu wel voor u doen.

INTERNET
We hebben tijdens de eerste  ” lockdown ”  in maart j.l. alle schilderijen van de kunstenaars die wij voor de komende exposities hadden gepland op onze website gezet. Daar is geen verandering in gekomen. Wel hebben de kunstenaars in de tussentijd hun kunstwerken verwisseld voor nieuwe schilderijen, zodat we weer even vooruit kunnen.

Iedereen kan dus hier op onze website al de kunstwerken zien die we in huis hebben. Mocht u geïnteresseerd zijn in een bepaald schilderij, neemt u dan contact met ons op per telefoon of mailt u ons en vraag naar de mogelijkheden.

PARTICULIER AANBOD
Niet alle schilderijen zijn bij ons in stock aanwezig. Sommige zijn nog bij de eigenaar thuis, dus mocht u interesse hebben in een bepaald kunstwerk dat onder  ” Particulier Aanbod ”  staat, neemt u dan ook contact op met ons per telefoon of via de mail en vraagt u naar de mogelijkheden.

Het spijt ons dat u de komende tijd niet spontaan in onze galerie kunt binnenlopen.

 

 

 

CORONAVIRUS

Het advies van de overheid, inzake de maatregelen die zijn getroffen om het Coronavirus weinig tot geen kans meer te geven iemand te besmetten, heeft ons een aantal weken geleden doen besluiten om een een zogenaamd  ” Deurbeleid “ te hanteren.

Wat houdt dat in :

!!!  Niet meer dan vier personen kunnen tegelijk binnen zijn. Is dat al het geval als u komt, dan vragen wij u om even geduld te hebben of op een later tijdstip terug te komen.
!!!  Bij het binnenkomen vragen wij u uw handen te reinigen met een alcoholdoekje. Deze wordt u door ons aangereikt.
!!!  Als u binnen bent vragen wij u om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
!!!  Wilt u iets afrekenen, blijft u dan op het vloerkleed voor de balie staan. Zo houdt u gepaste afstand van ons bij uw betaling.
!!!  Zelf dragen wij een mondkapje in de galerie. Het is géén verplichting, maar voor uw en onze veiligheid adviseren wij u ook een mondkapje voor te doen bij binnenkomst in de galerie.

Als we ons allemaal aan deze regels houden dan voorkomen we besmetting met het virus, niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen.
We gaan er van uit dat als u verschijnselen van het Coronavirus vertoont u dan thuis blijft.
Verder is iedereen van harte welkom als u zich maar aan de regels houdt die wij met het ” deurbeleid ” hanteren.
En blijf vooral gezond.

 

 

CORONAVIRUS (update)

Afgelopen weekend was de galerie nog open, maar het is ons duidelijk geworden dat de oproep van onze overheid, om toch vooral zoveel mogelijk thuis te blijven ter bestrijding van het Coronavirus, gelukkig steeds meer wordt nageleefd. Dit heeft ons tot het besluit gebracht om ook de deuren van onze galerie te sluiten. Wel willen we de mogelijkheid geven, indien zaken niet kunnen wachten, om op afspraak te komen. Daartoe kunt u telefonisch (06-54651879) contact met ons opnemen of stuurt u ons een mail (galerieruigewaert@gmail.com).

Tevens willen wij u berichten dat de kunstwerken in de huidige expositie  ” Groningse Notities ”  voorlopig in de galerie zullen blijven hangen. Daarmee komt in ieder geval de eerst volgende expositie  ” Mooi Dichtbij “, een tentoonstelling met o.a. veel schilderijen van Gertjan Scholte-Albers, te vervallen. Hopelijk kunnen wij die in het najaar opnieuw op de agenda zetten.

Als er nieuwe verordeningen, maatregelen of ander nieuws is dat onze galerie ook treft, zullen we deze hier op de website, op Facebook of via de nieuwsbrief mededelen.
Hoe strikter we de maatregelen van de overheid naleven, hoe sneller we door deze Coronacrisis heen komen. Voor iedereen zeggen we nu ……… blijf gezond!

 

 

CORONA

Sinds een paar weken zijn we allemaal bezig met het Coronavirus. We reizen niet meer, gaan niet meer naar grote evenementen en schudden elkaar niet meer de hand. Sinds deze week zijn de maatregelen van onze overheid om het virus in te perken steeds strikter geworden. Onze economie wordt langzaamaan platgelegd.

Na de boodschap van onze premier Rutte, die voor een koers heeft gekozen dat we niet het hele land op slot doen, hebben wij besloten (net als de detailhandel) gewoon open te blijven. Wij willen iedereen die zich niet ziek voelt, niet snottert of hoest, de mogelijkheid geven om even wat anders te doen dan alleen wandelen en de noodzakelijke boodschappen gedurende deze komende 3 weken. Wij houden er een goede hygiëne op na, door de deurknoppen en het pinapparaat na ieder gebruik met alcohol schoon te maken en veel handen te wassen.

Het afgelopen weekend kwamen er niet meer dan 2 à 4 mensen tegelijk in de galerie binnen en dat zal voorlopig ook nog wel een tijdje zo blijven. Als we de nodige hygiëne in acht nemen en we geen grote getale bezoekers tegelijk binnen laten, kan er weinig gebeuren. Volgens onze premier is het beter dat we allemaal geleidelijk een keer het virus door te maken, zodat we straks geen nieuwe piek krijgen. Dus zolang wij zelf geen Coronavirus symptomen hebben, blijft de galerie geopend.

Wel vragen wij u, indien u iets wilt kopen, met klem om dan te pinnen in plaats van contant te betalen.

U bent bij ons nog steeds van harte welkom.

 

DICKENS IN DAAM

20 & 21 december 2019

Op vrijdag 20 december a.s. wordt er in Appingedam een aangeklede Kerst-Koopavond georganiseerd met een theatrale voorstelling. Een groot aantal personages in Dickensstijl zullen hierin figureren;  spelende kinderen, wasvrouwen, schoorsteenvegers, bedelaars, zakkenrollers, een enkel welgesteld paar en nog veel meer. Dit alles wordt omlijst met een koor, dat Engelse kerstliederen ten gehore brengt en een koperblazersensemble.

In de Solwerderstraat tussen Kerkje Nicolaas en het Gouden Pand vindt een doorlopende voorstelling plaats, waarbij het publiek al wandelend getuige is van een kerstverhaal van Charles Dickens in een eigen bewerking.

Iedere drie kwartier wordt de voorstelling herhaalt zodat er in totaal 7 voorstellingen zullen zijn. De eerste zal om 16.00 uur beginnen en de avond eindigt rond 21.00 uur. Kaarten en meer informatie hierover kunt u vinden op eemsdelta.groningen.nl/dickensindaam.

Op zaterdag 21 december zullen alle personages uit de voorstelling nog in de stad rondlopen en delen ervan vertolken. U wordt van harte uitgenodigd om dit evenement met ons en de Damsters te vieren.

 

WINTERWARM APPINGEDAM

7 december 2019

Kerstmis, tijd van licht, familie en vrienden. Dan staan we stil bij onze dierbaren die er niet meer zijn, maar ook bij de mooie dingen die nog gaan komen. Verdriet en vreugde liggen dan heel dicht bij elkaar. We vieren het licht met lampjes, warm samenzijn en met onze gedachten, ieder op z’n eigen manier.

In Appingedam is er komend weekend al zo’n eerste samenzijn; ” Winterwarm Appingedam ” met kraampjes, stalletjes, lichtjes, muziek, theater en een overdekte ijsbaan in en om de oude Nicolaïkerk en de stadshaven, waar oude tjalken zijn afgemeerd, verlicht met honderden lampjes.

Ook op zaterdag 7 december tijdens  “Winterwarm Appingedam”  is edelsmid Jos Mastenbroek bij ons in de galerie met héle mooie sieraden. U kunt hem dan spreken over het laten maken van een eigen ontwerp, maar u kunt ook iets moois uitzoeken voor uzelf of voor een dierbare. Leuk cadeautje voor onder de kerstboom of voor iemand die u nu eens heel graag wilt verwennen of verrassen.

U bent van harte welkom tijdens de openingstijden van de galerie van 12.00-17.00 uur.

 

 

 

ARTIVEER

20 september  2019

Op vrijdag 20 september gaan we weer van start met het evenement “Artiveer”.

“ARTIVEER” laat verschillende culturele en kunstzinnige organisaties samenwerken in één project. Via het water kunnen bezoekers met een arrangement naar 9 musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. De Damsterveer (plaatselijke rondvaartboot) verbindt deze kunstzinnige en culturele locaties door op de desbetreffende dagen een hop-on hop-of veer te worden met diverse aanlegpunten in de stad.

“ARTIVEER” maakt het de moeite waard om een reis naar Appingedam te maken en in één dag op een bijzondere manier kennis te maken met de Damster kunst en het cultuurhistorisch erfgoed.

“ARTIVEER” heeft voor de laatste keer dit jaar een vrijdag gepland op 20 september.
Van s’ ochtends 10.00 uur tot laat in de middag 17.00 uur kunt u met een dagkaart vrij door de grachten van Appingedam varen en alle locaties bezoeken. Daar waar entreekaarten worden verkocht krijgt u op vertoon van uw ticket een korting.
Vanaf het startpunt in de haven (achter de Nicolaïkerk) zal om 10.00 uur de grote Damsterveer aan zijn eerste ronde beginnen.

“ARTIVEER” tickets kunt u reserveren via eemsdelta.groningen.nl/arrangementen/artiveer en ontdek hoe u uw dagkaart kunt aanvullen met een Artiveer-lunch bij één van de Damster restaurants.

Mocht u op één van de vaardagen toch op het laatste moment nog besluiten om naar Appingedam te komen en alsnog mee te willen varen, dan kunt u ook nog tickets kopen bij de plaatselijke VVV.

Wij hopen dat het een heel gezellige, kunstzinnige dag gaat worden en iedereen met een fijn en positief gevoel aan het eind van de dag weer huiswaarts keert. Dat betekent dat u dan erover gaat praten met vrienden en familie en zo mee helpt Appingedam als Kunst- en Cultuurstad op de kaart te zetten.

 

 

 

 

COOPLUYDENMARKT APPINGEDAM

2 augustus 2019

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de “Coopluydenmarkt” plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep leent zich prima voor een warenmarkt in middeleeuwse sferen.

Wie a.s. vrijdag op 2 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de “Coopluydenmarkt” wordt dit beeld nog verder versterkt. Ambachtslieden (of ook wel Coopluyden genoemd) bieden hun waren aan in sfeervol ingerichte kramen die in de Wijkstraat, Solwerderstraat en Gouden Pand te vinden zijn.

Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Boogschieten, de ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de “Coopluydenmarkt” als landloper, heks, mismaakte en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk. Zo staan er rondom deze kerk ook diverse groepen die daar hun kampement hebben opgeslagen en de bezoekers vertellen over hoe het leven er in de Middeleeuwen aan toe ging.

Dit zomerse festival start op 2 augustus om 11.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Tot ongeveer 20.00 uur staan er diverse activiteiten op het programma.

Wij nodigen u van harte uit om dit feest met ons mee te maken. Ook bij ons kunt u in de marktkraam op koopjes jagen.

 

ARTIVEER

16 augustus & 20 september  2019

Op vrijdag 16 augustus gaan we weer van start met het evenement “Artiveer”.

“ARTIVEER” laat verschillende culturele en kunstzinnige organisaties samenwerken in één project. Via het water kunnen bezoekers met een arrangement naar 9 musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. De Damsterveer (plaatselijke rondvaartboot) verbindt deze kunstzinnige en culturele locaties door op de desbetreffende dagen een hop-on hop-of veer te worden met diverse aanlegpunten in de stad.

“ARTIVEER” maakt het de moeite waard om een reis naar Appingedam te maken en in één dag op een bijzondere manier kennis te maken met de Damster kunst en het cultuurhistorisch erfgoed.

“ARTIVEER” heeft dit jaar nog 2 vrijdagen gepland en de eerste start a.s. vrijdag op 16 augustus.
Van s’ ochtends 10.00 uur tot laat in de middag 18.00 uur kunt u met een dagkaart vrij door de grachten van Appingedam varen en alle locaties bezoeken. Daar waar entreekaarten worden verkocht krijgt u op vertoon van uw ticket een korting.
Vanaf het startpunt in de haven (achter de Nicolaïkerk) zal om 10.00 uur de grote Damsterveer aan zijn eerste ronde beginnen.

“ARTIVEER” tickets kunt u reserveren via eemsdelta.groningen.nl/arrangementen/artiveer en ontdek hoe u uw dagkaart kunt aanvullen met een Artiveer-lunch bij één van de Damster restaurants.

Mocht u op één van de vaardagen toch op het laatste moment nog besluiten om naar Appingedam te komen en alsnog mee te willen varen, dan kunt u ook nog tickets kopen bij de plaatselijke VVV.

Wij hopen dat het een heel gezellige, kunstzinnige dag gaat worden en iedereen met een fijn en positief gevoel aan het eind van de dag weer huiswaarts keert. Dat betekent dat u dan erover gaat praten met vrienden en familie en zo mee helpt Appingedam als Kunst- en Cultuurstad op de kaart te zetten.

 

 

 

 

EXPOSITIES RUIGEWAERT IN NIEUW JASJE

vanaf 1 februari 2019

Wij zitten nu bijna 2 jaar in Appingedam en hebben niet alleen de seizoenen voorbij zien trekken, maar ook een grote schare aan bezoekers, veel meer dan in Niezijl het geval was. Door de vele toeristen die jaarlijks de stad onveilig maken, is er duidelijk een andere vraag ontstaan naar het aanbod van de galerie. De traditionele manier van kunst aanbieden middels exposities met een klein aantal kunstenaars sluit niet aan bij de behoefte van de mensen die Appingedam voor één of meerdere dagen bezoeken. Dat heeft ons doen besluiten het roer weer eens om te gooien, mede omdat ik hoop daarnaast voor mezelf wat meer tijd en ruimte over te houden om ook weer mijn eigen creatieve werk op te kunnen pakken.

 

Wat gaat er eigenlijk veranderen?

  • Allereerst gaan de exposities sneller (6 à 7 weken) wisselen
  • Alle 30 kunstenaars zullen in iedere expositie vertegenwoordigd zijn in de galerie met minimaal 1 à 2 schilderijen
  • In stock zullen ook van alle kunstenaars nog 6 à 10 kunstwerken aanwezig zijn. Deze schilderijen zullen in iedere nieuwe expositie een keer in de galerie worden opgehangen
  • Voordeel van de grote stock is dat u altijd meer werk kunt zien van uw favoriete kunstenaar
  • Na 6 maanden zullen de kunstenaars hun niet verkochte kunst omruilen voor 6 à 10 nieuwe schilderijen

Kortweg gezegd betekent dit dat er altijd nieuwe kunstwerken te zien zijn in snel wisselende exposities en dat u tevens een duidelijk beeld krijgt van waar de kunstenaar voor staat.

 

Wat gebeurt er met de kunst uit privécollecties van particulieren en verzamelaars?

Jaarlijks hadden wij één expositie die werd samengesteld door kunst uit de privécollecties van particulieren en verzamelaars. Iemand die een schilderij of schilderijen wilde verkopen middels onze galerie moest altijd wachten tot de winterexpositie. Dat verandert ook, want vanaf 1 februari kan iedereen het hele jaar door in de galerie kunstwerken ter verkoop aanbieden. Wij zullen deze schilderijen dan in de eerst volgende expositie samen met de werken van de vaste kunstenaars ophangen. De voorwaarden voor deze inbreng blijven echter hetzelfde en die kunt u op deze website onder particulier aanbod vinden.

 

Geen openingen of flyers meer!

Deze verandering betekent ook dat er geen openingen meer zullen komen bij het wisselen van de exposities en er ook geen flyers meer zullen worden gedrukt. Wel gaan we een algemene folder maken die we over de 4 noordelijke Provincies zullen laten verspreiden met daarin alle informatie over onze galerie en de opzet van de exposities. Verder zult u op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten middels de nieuwsbrieven, Facebook, Instagram en de lopende agenda’s van kranten en tijdschriften.

Alle kunstenaars die zich verbonden hebben aan de galerie zijn enthousiast over dit nieuwe concept en daar zijn wij heel erg blij mee.
Vanaf 1 februari a.s. gaat galerie Ruigewaert nieuwe stijl van start.
Mocht u nog vragen hebben of dingen opmerken, wij staan altijd open voor aanbevelingen.
Wij hopen natuurlijk u allen weer net zo vaak, zo niet vaker, in onze galerie te mogen begroeten.

 

 

KERSTWENS

 

NATIONALE KUNSTWEEK

9 t/m 18 november

Van 9 t/m 18 november vindt in heel Nederland de Nationale Kunstweek plaats. Een groot aantal kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, kunstenaars en gemeenten biedt tijdens deze week extra activiteiten, workshops, aanbiedingen, exposities en meer, waardoor kunstliefhebbers in heel Nederland een week lang extra van Beeldende Kunst kunnen genieten. U vindt het actuele overzicht van alle deelnemnende locaties in heel Nederland op  www.kunstweek.nl.

Bij Galerie Ruigewaert kunt u ten tijde van deze Kunstweek de expositie “ Het Wonder van Licht ” bezoeken. Deze tentoonstelling loopt nog tot 18 november met schilderijen van Reinder Bleeker, Greetje Feenstra, Ellen Geerts & Jan Mostert. Voor meer informatie over deze kunstenaars zie onder “exposities”.

LAAT UW PORTRET SCHILDEREN DOOR BAS NIJENHUIS

10 & 17 november 2018

Ruigewaert heeft op zaterdag 10 & 17 november de jonge talentvolle kunstschilder Bas Nijenhuis uitgenodigd om in de galerie uw portret te schilderen. Deze enthousiaste kunstenaar is in 2017 afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen en had als afstudeerproject ” portret van mens en dier “. U kunt op deze dagen binnenlopen om te kijken hoe een portret tot stand komt of  zelf op die stoel plaats te nemen. Het poseren neemt ongeveer een uur in beslag. Tegen betaling van 85 Euro neemt u daarna het werk in ontvangst.

Houdt u er rekening mee dat vanwege het licht Bas maar 2 portretten op een middag kan schilderen.
U kunt daarom ook alvast een afspraak maken door een mail te sturen naar galerieruigewaert@gmail.com en daarin uw voorkeur voor één van de zaterdagen kenbaar maken.
Wij hopen u in onze galerie te mogen begroeten.

LET OP : Tijdens deze week zijn wij ook donderdag 15 november geopend van 12.00 – 17.00 uur.

 

 

KUNST GEZOCHT

Graag wil ik alvast even uw aandacht vestigen op onze komende winterexpositie met de titel “DE HERONTDEKKING” (kunst voor iedereen).
In de winter van 2013 organiseerden wij de allereerste expositie waarin particulieren en verzamelaars hun kunstwerken ter verkoop konden inbrengen. Dit werd zo’n groot succes dat wij besloten hebben ieder jaar in de winter, waarin vele galerieën gesloten zijn, deze expositie te herhalen. In deze verkooptentoonstellingen kunnen kunstwerken worden ingebracht van bekende-, huidige kunstenaars of reeds overleden kunstenaars.  Schilderijen van diverse stromingen zoals bijvoorbeeld van de Groninger kunstkring “De Ploeg”, de “Haagse School”, het “Drents Schildersgenootschap”, “Meppeler Schilders” en van de Noordelijke Realisten zijn bij ons van harte welkom.
Deze expositie start op 25 november 2018.

Wij zijn dus weer op zoek naar kunstwerken om voor u te verkopen. Heeft u nog een schilderij of schilderijen waar u op bent uitgekeken en die u eigenlijk wel kwijt wilt, dan is dit uw kans. Neemt u alstublieft contact met ons op via telefoonnummer 0596-567232, mobiel 06-54651879 of mailt u ons naar galerieruigewaert@gmail.com. Graag horen wij van u.

 

René Jansen
stilleven op tafel
50 x 50 cm
olieverf op paneel

 

COOPLUYDENMARKT APPINGEDAM

3 augustus 2018

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de “Coopluydenmarkt” plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep leent zich prima voor een warenmarkt in middeleeuwse sferen.

Wie a.s. vrijdag op 3 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de “Coopluydenmarkt” wordt dit beeld nog verder versterkt. Ambachtslieden (of ook wel Coopluyden genoemd) bieden hun waren aan in sfeervol ingerichte kramen die in de Wijkstraat, Solwerderstraat en Gouden Pand te vinden zijn.

Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Boogschieten, de ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de “Coopluydenmarkt” als landloper, heks, mismaakte en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk. Zo staan er rondom deze kerk ook diverse groepen die daar hun kampement hebben opgeslagen en de bezoekers vertellen over hoe het leven er in de Middeleeuwen aan toe ging.

Dit zomerse festival start op 3 augustus om 11.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Tot ongeveer 21.00 uur staan er diverse activiteiten op het programma.

Wij nodigen u van harte uit om dit feest met ons mee te maken.

 

 

KUNST GEZOCHT

Graag wil ik alvast even uw aandacht vestigen op onze komende winterexpositie met de titel “DE HERONTDEKKING” (kunst voor iedereen).
In de winter van 2013 organiseerden wij de allereerste expositie waarin particulieren en verzamelaars hun kunstwerken ter verkoop konden inbrengen. Dit werd zo’n groot succes dat wij besloten hebben ieder jaar in de winter, waarin vele galerieën gesloten zijn, deze expositie te herhalen. In deze verkooptentoonstellingen kunnen kunstwerken worden ingebracht van bekende-, huidige kunstenaars of reeds overleden kunstenaars.  Schilderijen van diverse stromingen zoals bijvoorbeeld van de Groninger kunstkring “De Ploeg”, de “Haagse School”, het “Drents Schildersgenootschap”, “Meppeler Schilders” en van de Noordelijke Realisten zijn bij ons van harte welkom.
Deze expositie start op 25 november 2018.

Wij zijn dus weer op zoek naar kunstwerken om voor u te verkopen. Heeft u nog een schilderij of schilderijen waar u op bent uitgekeken en die u eigenlijk wel kwijt wilt, dan is dit uw kans. Neemt u alstublieft contact met ons op via telefoonnummer 0596-567232, mobiel 06-54651879 of mailt u ons naar galerieruigewaert@gmail.com. Graag horen wij van u.

 

 

Arie Zuidersma
Vismarkt (Groningen)
80 x 75 cm
olieverf op paneel

.

ARTIVEER

15 juni

“Artiveer” vaart helaas op 15 juni niet.

Wegens te weinig belangstelling heeft de commissie besloten deze vaart over te slaan.
Op 20 juli en 17 augustus zijn reeds genoeg aanmeldingen binnen en is er ook nog plaats over voor nieuwe reserveringen. Mensen die al een ticket besteld hadden voor 15 juni, kunnen die omzetten naar één van de andere data in juli of augustus. Mocht u dan niet in de gelegenheid zijn, dan wordt het bedrag van het ticket aan u geretourneerd. In ieder geval zal op deze dagen de “Artiveer” iedereen weer naar de diverse locaties brengen.

 

 

FESTIVAL & ONTDEKKINGSTOCHT
“TERUG NAAR HET BEGIN”

25 + 26 + 27 mei

“Terug naar het Begin” is een festival en ontdekkingstocht in één. Als bezoeker slinger je door het wierdenlandschap, (her)ontdek je een uniek stukje Groningen, maar boven alles: je beleeft intieme optredens in middeleeuwse kerkgebouwen. In de weidse omgeving duiken de torens al van ver op en wijzen het publiek de weg naar de volgende voorstelling. De plaatselijke bewoners zorgen voor een gastvrij onthaal, wat “Terug naar het Begin” extra bijzonder maakt.

Dit jaarlijks terugkerend festival viert dit jaar haar tienjarig bestaan in het weekend van vrijdag 25 t/m zondag 27 mei. Tijdens dit festival treden allerlei artiesten op in de sprookjesachtige middeleeuwse kerken van Noord-Groningen. Al fietsend door het wierdenlandschap ontdekt het publiek een mix van Groninger talenten en landelijke grootheden. Van muziek tot theater en van literatuur tot beeldende kunst. Zo speelt in Centrum Kabzëel in Appingedam pianist Michiel Borstlap zijn nummers geheel in “Terug naar het Begin” stijl op de piano waarop hij heeft leren spelen in zijn jeugd. De Johanneskerk van Losdorp is het podium en decor van regionale beroemdheid Arnold Veeman. Dit weekend kun je in deze kerk ook overnachten. In de kerk van Leermens zingt singer-songwriter AWKWARD wonderschone liedjes van zijn nieuwe plaat KYD. In het festivalhart De Proeftuin kunnen bezoekers terecht voor een hapje, drankje, een heerlijke maaltijd en gratis  onweerstaanbare lustrumfeestjes b.v. van het energieke koperkwintet K.O. Brass! (bestaande uit de kopersectie van The Kyteman Orchestra) en de aanstekelijke zigeuner- en balkanmuziek van La Panika. Dit is nog maar een kleine greep uit het totale aanbod van 100 voorstellingen.

Kortom in oude Groninger kerken hebben we dromerige pop, energieke jazz, poëtische rap, klassieke hoogtepunten, de beste singer-songwriters, intrigerende verhalen, verrassende kunstprojecten en nog veel meer. Voor ticket verkoop en programma zie www.terugnaarhetbegin.nl

 

 

 

ARTIVEER

opening 11 mei

Op vrijdag 11 mei gaan we van start met het nieuwe evenement “Artiveer”. Driekwart jaar van voorbereiding moet nu zijn vruchten af gaan werpen. Nog niet alle steigers zijn gebouwd, maar de meest belangrijke liggen op hun plek. Dat gaan we natuurlijk vieren met een officiële opening.

Om 9.45 uur komt de Lutje Damsterveer aan op het Cleveringaplein, waarna Annalies Usmany (wethouder van Appingedam met o.a. Kunst & Cultuur in haar portefeuille) het evenement en de steigers opent. Daarna zal de aannemer die de bouw van de steigers heeft gerealiseerd de “Artiveervlag” ( het herkenningspunt voor opstappers) op de steiger zetten, waarna er gelegenheid is voor een hapje en een drankje.

Vanaf het startpunt in de haven (achter de Nicolaïkerk) zal om 10.30 uur de grote Damsterveer aan zijn eerste ronde beginnen.
Tickets zijn nog te bestellen via de website www.artiveer.nl. Mocht u op 11 mei toch op het laatste moment nog besluiten om naar Appingedam te komen en alsnog mee te willen varen, dan kunt u ook nog tickets kopen bij de plaatselijke VVV.

Wij hopen dat het een heel gezellige, kunstzinnige dag gaat worden en iedereen met een fijn en positief gevoel aan het eind van de dag weer huiswaarts keert. Dat betekent dat u dan erover gaat praten met vrienden en familie en zo mee helpt Appingedam als Kunst- en Cultuurstad op de kaart te zetten.

 

 

 

ARTIVEER

11 mei

“ARTIVEER” laat verschillende culturele en kunstzinnige organisaties samenwerken in één project. Via het water kunnen bezoekers met een arrangement naar 9 musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. De Damsterveer (plaatselijke rondvaartboot) verbindt deze kunstzinnige en culturele locaties door op de desbetreffende dagen een hop-on hop-of veer te worden met diverse aanlegpunten in de stad.

“ARTIVEER” maakt het de moeite waard om een reis naar Appingedam te maken en in één dag op een bijzondere manier kennis te maken met de Damster kunst en het cultuurhistorisch erfgoed.

“ARTIVEER” heeft dit jaar 4 vrijdagen gepland en de eerste start op 11 mei a.s.
Van s’ ochtends 10.00 uur tot laat in de middag 18.00 uur krijgt u met een dagarrangement vrij toegang tot alle locaties en vaart u door de grachten van Appingedam.

“ARTIVEER” tickets kunt u reserveren via www.artiveer.nl  en ontdek hoe u uw dagarrangement kunt aanvullen met een Artiveer-lunch en/of Artiveer-diner bij één van de Damster restaurants.
Het aantal deelnemers op één dag is beperkt tot maximaal 130 personen, dus indien u erbij wilt zijn op de eerste vaart boek dan snel.

 

 

 

 

ARTIVEER

De laatste werkgroep bespreking die het evenement “ARTIVEER” op de kaart gaat zetten is geweest. Laat ik in het kort uitleggen wat dit project inhoud en waar en wanneer dit culturele feest gaat plaatsvinden.

“ARTIVEER” laat verschillende culturele en kunstzinnige organisaties samenwerken in één project. Via het water kunnen bezoekers met een arrangement naar 9 musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. De Damsterveer (plaatselijke rondvaartboot) verbindt deze kunstzinnige en culturele locaties door op de desbetreffende dagen een hop-on hop-of veer te worden met diverse aanlegpunten in de stad.
Met dit plan hopen wij mensen van buiten de regio Noordoost Groningen aan te trekken om kennis te maken met de kunst- en cultuurhistorische stad Appingedam. De doelgroep die “ARTIVEER” beoogt zijn cultuur toeristen met een grote interesse in kunst en historie. Ze hoopt hiermee nieuwe bezoekers te krijgen die Appingedam niet of nauwelijks kennen, terugkerende bezoekers die weten wat de stad te bieden heeft en Duitse toeristen.

Op vier vrijdagen in het pilotjaar 2018, t.w. 11 mei, 15 juni, 20 juli en 17 augustus, wordt vanuit “De Top van Groningen” een arrangement aangeboden om met een passe-partout gebruik te maken van de Damsterveer en toegang te krijgen tot alle deelnemende locaties. Dit arrangement kan verder uitgebreid worden met een lunch en/of diner bij vier eetgelegenheden in Appingedam.
Bij succes wordt “ARTIVEER” uitgebreid naar zes tot acht keer per jaar.

Er wordt nu nog met man en macht gewerkt aan de website waarop iedereen straks alle informatie kan vinden betreffende dit evenement en waar ook de tickets besteld kunnen worden. Wij hopen binnen nu en twee weken deze website operabel te krijgen en zullen middels persberichten en advertenties in de diverse streek- en dagbladen hier voldoende aandacht aan besteden.
Dit wordt hartstikke leuk!

 

 

Sip Hofstede
hangende keukens (Appingedam)
40 x 30 cm
acrylverf op paneel

 

 

SOLO EXPOSITIE GERTJAN SCHOLTE ALBERS

Op vrijdag 30 maart a.s. wordt om 15.00 uur een expositie geopend in Bedrijven Centrum Haren met schilderijen van Gertjan Scholte-Albers. Op deze middag kan iedereen een kijkje komen nemen bij de diverse bedrijven die onder deze paraplu gevestigd zijn. Tot 19.00 uur kunt u genieten van een hapje en een drankje, vragen stellen aan de verschillende ondernemers en de expositie bekijken.
In de maanden na deze opening kunt u rustig binnen lopen en komen genieten van deze tentoonstelling, alleen zullen de ondernemers dan allemaal aan het werk zijn.
De expositie duurt t/m 30 september 2018. U bent tijdens de kantooruren (dat is van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 18.00 uur) van harte welkom en de entree is gratis.
De deelnemende bedrijven dit deze tentoonstelling mede mogelijk maken zijn : elyson.nl / fysioart.nl / goliath.nl / jemasiem.nl / mdsbv.com / 10voorwerk.nl & tandartspraktijkmenger.nl.

Adres : Bedrijven Centrum Haren, Nieuwe Stationsweg 9, 9751 SZ Haren.

 

 

ARTIVEER

Al heel lang lag er een project op de plank van de gemeente Appingedam om de Damsterveer (rondvaartboot) in te gaan zetten, niet alleen voor de cultuur & historie van deze stad, maar ook op het gebied van de kunst. Sinds ik in Appingedam ben komen wonen, is dit project eindelijk van die plank af gekomen en wordt er serieus gekeken naar de haalbaarheid ervan. Ik ben gevraagd om in de werkgroep zitting te nemen en we zijn nu al een tijdje met een klein ploegje aan de slag.  Het gaat goed, we vorderen snel, want de neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Zoals het er nu uit ziet gaan we in mei dit jaar starten met een “hop on & hop off” boot, net zoals er in vele grote wereldsteden vaak  “hop on & hop off” bussen rijden. Er is nog één groot struikelblok; geld. Mits we de benodigde subsidie krijgen om dit hele project te financieren zal 11 mei in Appingedam de eerste dag zijn die in het teken staat van ARTIVEER, een kunstroute die vaart langs musea, galerieën, kerken en historische monumenten.

 

 

KERSTWENS

Galerie Ruigewaert wenst iedereen hele fijne feestdagen en vooral een gelukkig en gezond 2018.
Aangezien deze feestdagen op een maandag en dinsdag vallen, is de galerie het weekend ervoor gewoon geopend. De beide kerstdagen zijn wij gesloten. Dit geldt ook voor Oud & Nieuw, beide dagen zijn wij gesloten, maar vrijdag en zaterdag 29 en 30 december zijn wij wel gewoon geopend. U bent dus bij ons van harte welkom. De glühwein en de oliebollen staan voor u klaar.

 

 

KUNST in de KERK

9 december

Het is al jaren een traditie: de winterse kunstmarkt in de Nicolaïkerk en in de Franse School te Appingedam.
Onder de toepasselijke noemer ‘Kunst in de Kerk’ zijn er 9 december tientallen kunstenaars in het Rijksmonument aanwezig om te laten zien wat ze maken en in sommige gevallen ook: hóe ze het maken. Tijdens deze kunstmarkt worden kunstenaars uit allerlei verschillende disciplines in de gelegenheid gesteld hun werk te presenteren.
In de loop der jaren is het gelukt om met deze manifestatie een heel eigen plaats te verwerven op de kunstagenda van Noord-Groningen en wel zodanig dat ook andere plaatselijke initiatieven graag op dit succes meeliften!

NATIONALE KUNSTWEEK

4 t/m 12 november

Van 4 t/m 12 november vindt in heel Nederland de Nationale Kunstweek plaats. Een groot aantal kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, kunstenaars en gemeenten biedt tijdens deze week extra activiteiten, workshops, aanbiedingen, exposities en meer, waardoor kunstliefhebbers in heel Nederland een week lang extra van Beeldende Kunst kunnen genieten. U vindt het actuele overzicht van alle deelnemnende locaties in heel Nederland op  www.kunstweek.nl.

Bij Galerie Ruigewaert kunt u ten tijde van deze Kunstweek de expositie “ Op Zoek Naar Evenwicht ” bezoeken. Deze tentoonstelling loopt nog tot 19 november met schilderijen van Edwin Grissen, Gerald Schuil, Greetje Feenstra & Marian van der Sanden. Voor meer informatie over deze kunstenaars zie onder “exposities”.

Daarnaast organiseert Ruigewaert in deze week ook een schilderssessie “LAAT UW PORTRET MAKEN IN GALERIE RUIGEWAERT” met de jonge, talentvolle kunstenaar Bas Nijenhuis.

Ruigewaert heeft op zondag 5 november en op zaterdag 11 november de jonge talentvolle kunstschilder Bas Nijenhuis uitgenodigd om in de galerie uw portret te schilderen. Deze enthousiaste kunstenaar is in 2017 afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen en had als afstudeerproject ” portret van mens en dier “. U kunt op deze dagen binnenlopen om te kijken hoe een portret tot stand komt of om zelf op die stoel plaats te nemen. Het poseren neemt ongeveer een uur in beslag waarin Bas in verf uw gelaat op het doek zet. Tegen betaling van 85 Euro neemt u daarna het werk in ontvangst.
Wilt u alvast weten wie Bas Nijenhuis is, neemt u dan even een kijkje op www.basnijenhuis.com.

Wilt u niet wachten op één van die dagen, dan kunt u ook op voorhand een afspraak maken door een mail te sturen naar galerieruigewaert@gmail.com en daarin uw voorkeur voor de zaterdag of zondag kenbaar maken.
Wij hopen u in onze galerie te mogen begroeten.

LET OP : Tijdens deze week zijn wij ook  woensdag 8 november en donderdag 9 november geopend van 12.00 – 17.00 uur.

 

 

 

NATIONALE KUNSTWEEK IN APPINGEDAM

3 november

Op 3 NOVEMBER vindt in galerie De Noordelijke Kunsthof te Appingedam de officiële opening plaats van de Nationale Kunstweek. Om 17.30 uur zal burgemeester Anno W. Hiemstra (waarnemend burgemeester van Appingedam) het openingswoord spreken, waarna de diverse deelnemers in een kort bestek zullen vertellen wat er zoals bij hen te zien en te doen is tijdens deze 10 dagen. Daarna kunt u gaan genieten van een hapje en een drankje.
De deelnemende instanties in Appingedam zijn :
Museum Stad Appingedam, Museum Mohlmann, De Groninger Zilverkamer, Atelier Greet Dijkstra, Galerie De Noordelijke Kunsthof en natuurlijk Galerie Ruigewaert.

 

CULTUUR – & INFORMATIEMARKT APPINGEDAM

21 oktober

Op zaterdag 21 oktober organiseert het Museum Stad Appingedam een gezellige Cultuur- en Informatiemarkt in de Nicolaïkerk te Appingedam. Het museum organiseert deze markt vanwege zijn 75-jarig bestaansjubileum, met als bedoeling zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van het rijke en diverse aanbod aan kunst en cultuur in de regio.
Elke organisatie in Fivelingo die op het terrein van kunst & cultuur, in de breedste zin van het woord, iets organiseert is op deze markt vertegenwoordigd. Het wordt een gezellige, informatieve dag met muziek, hapjes, drankjes en verrassingsacts. Maar het is niet alleen een markt om te kijken en informatie op te doen, u kunt ook nog genoeg geld uitgeven aan bijzondere kunstobjecten en cadeau-artikelen uit andere culturen. En Ruigewaert is er natuurlijk ook bij!
De entree is gratis.
De markt begint om 11.00 uur en sluit rond 17.00 uur.
Misschien ten overvloede, maar het parkeren in Appingedam is ook gratis.

 

KUNST GEZOCHT

voor de komende winterexpositie die start op 24 november 2017

In januari (2014) hadden wij de 1e inbrengexpositie WINTERVOORRAAD en nu komende winter starten we alweer met de 5e editie.
Deze expositie wordt samengesteld uit kunstwerken die zijn ingebracht door particulieren en verzamelaars, waardoor het aanbod heel divers is. Dit kunnen schilderijen zijn uit de tijd van de HAAGSE SCHOOL, uit de hoogtijdagen van de Groninger kunstkring “DE PLOEG”, van de MEPPELER SCHILDERS, uit het DRENTS GENOOTSCHAP en van hedendaagse NOORDELIJKE REALISTEN. De expositie start op 24 november 2017.

Wij zijn dus op zoek naar kunstwerken die wij voor u in onze galerie willen gaan verkopen. Deze kunstwerken moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen. Heeft u nog een schilderij of schilderijen waar u op bent uitgekeken en die u eigenlijk wel kwijt wilt, dan is dit uw kans. Neemt u contact met ons op via telefoonnummer 0596-567232 of mailt u ons naar galerieruigewaert@gmail.com. Graag horen wij van u.

 

OPEN MONUMENTENDAG

9 & 10 september 2017

Op zaterdag 9 en zondag 10 september gaan in Appingedam weer vele deuren open voor het publiek. In de oude straatjes waar u zowel huizen uit de Middeleeuwen als monumentale panden uit de Gouden Eeuw kunt vinden zult u eindelijk eens binnen kunnen kijken. Vooral de oude huizen aan het Damsterdiep met z’n beroemde hangende keukens geven nog steeds een goed beeld over het leven in een ver verleden. Sommige panden bezitten nog een oude waterput en zijn wat de indeling van het huis betreft nog niet veel veranderd. Er zullen in die 2 dagen ook vele verhalenvertellers door de straten dwalen die het verleden weer laten herleven. Kom naar Appingedam en laat u verrassen.

 

 

GONDELVAART APPINGEDAM

25 augustus 2017

Op vrijdag 25 augustus a.s. om 21.00 uur zal de “Gondelvaart Appingedam” editie 2017 van start gaan. Het is dan voor de 22ste keer dat de verlichte en van voorstellingen voorziene gondelvaart door de wateren van Appingedam wordt gevaren. Een lint van versierde en prachtig verlichte pramen, vlotten, boten en opduwers maken een ronde door het oude centrum van Appingedam.
In 1994 is de eerste gondelvaart begonnen en is inmiddels een echte traditie in Appingedam geworden, dat jaarlijks duizenden toeschouwers trekt. Langs de boorden van het water is volop ruimte om gratis te genieten van de sfeervolle bootjes en grotere versierde vlotten.

 

 

 

 

INTERNATIONAL FOLK & SEASONG FESTIVAL

25 t/m 27 augustus

In samenspraak met de organisatie van het Internationaal Folk & Seasong Festival Bie Daip en de gemeente Appingedam is besloten de gondelvaart samen te laten vallen met de eerste avond van “Bie Daip”. Daardoor kan een aantal groepen van “Bie Daip” ook meevaren, waardoor de stoet van boten nog aantrekkelijker zal worden.

 

 

COOPLUYDENMARKT APPINGEDAM

4 augustus 2017

Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de “Coopluydenmarkt” plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep leent zich prima voor een warenmarkt in middeleeuwse sferen.

Wie op 4 augustus een bezoek brengt aan Appingedam zal zich in de Middeleeuwen wanen. Ziet het historische stadje er op gewone dagen al uit alsof de tijd er heeft stilgestaan, tijdens de “Coopluydenmarkt” wordt dit beeld nog verder versterkt. Ambachtslieden (of ook wel Coopluyden genoemd) bieden hun waren aan in sfeervol ingerichte kramen die in de Wijkstraat, Solwerderstraat en Gouden Pand te vinden zijn.

Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Boogschieten, de ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de “Coopluydenmarkt” als landloper, heks, mismaakte en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk. Zo staan er rondom deze kerk ook diverse groepen die daar hun kampement hebben opgeslagen en de bezoekers vertellen over hoe het leven er in de Middeleeuwen aan toe ging.

Dit zomerse festival start op 4 augustus om 11.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Tot ongeveer 21.00 uur staan er diverse activiteiten op het programma.

Wij nodigen u van harte uit om dit feest met ons mee te maken.

 

 

DAMSTER STADSFEESTEN

23 t/m 25 juni 2017

Het Groningse Appingedam beleeft iedere zomer de Damster Stadsfeesten, met uiteenlopende evenementen.
Vrijdag 23 juni t/m zondag 25 juni is er het gehele weekend in het stadscentrum een Duitse Kermis.
De echte aftrap van de Stadsfeesten is wel de Nacht van Appingedam op vrijdag 23 juni. Deze vindt vanaf 22.00 uur plaats op het Kerkplein bij de Nicolaï Kerk en zorgt tot 04.00 uur voor muzikaal vertier.
De dag erop (24 juni) vindt de 21ste Stadsloop plaats; een internationale wedstrijdloop over 10 kilometer en meerdere prestatielopen. Deze start om 17.00 uur in het centrum van Appingedam en eindigt ook daar rond 21.00 uur. s’ Avonds is Appingedam in de ban van Het Foute Feest.
Zondag 25 juni is het Damster Zundag, een boeren festival met optreden van de Groninger Band Mooi Wark.  Dit feestje start om 12.00 uur in het centrum van Appingedam (bij de Nicolaï Kerk) en duurt tot 20.00 uur.

ANTIEK- & BROCANTEMARKT APPINGEDAM

11 juni 2017

Stad Appingedam nodigt u van harte uit voor een bezoek aan de jaarlijkse antiek- en brocantemarkt in het oude centrum van Appingedam. Het wordt de vierde editie van een gezellige, sfeervolle markt met het prachtige monumentale Appingedam als decor. Bij de Nicolaïkerk (centrum) is plaats voor ongeveer 40 standhouders met antiek en/of brocante.
Het is soms lastig om het verschil daartussen te zien, want echt antiek is minstens 100 jaar oud en brocante ziet eruit als antiek, heeft die sfeer maar kan zelfs nieuw zijn en bewust oud gemaakt, om toch de indruk van antiek te kunnen geven.
De markt duurt van  11.00 tot 16.00 uur.

En nu u er toch bent, vergeet dan niet even bij galerie Ruigewaert langs te gaan. Ook wij zijn uw bezoek meer dan waard.

 

FESTIVAL TERUG NAAR HET BEGIN

19 & 20 mei 2017

Van loepzuivere popliedjes tot geweldige wereldmuziek, en van jonge theatertalenten tot klassieke hoogtepunten.
Stichting Terug naar het Begin & Stichting Oude Groninger Kerken bieden de mooiste podia van het land; de sfeervolle middeleeuwse kerken van de gemeente Appingedam,
Delfzijl en Loppersum.

Met een feestelijke opening op vrijdag 19 mei, vieren we dat Appingedam voor de vijfde keer het festivalhart is van een wervelende mix optredens
Schuif aan bij het openluchtdiner in De Proeftuin, om daarna te genieten van het openingsconcert van zangeres Sabrina Starke in de Nicolaikerk.

Op zaterdag 20 mei reist u met uw eigen samengestelde programma langs de wierden van Noord-Groningen. Deze tocht wordt extra interessant met het festivalthema ” …. en de ander ”  . De organisatoren  selecteerden theatermakers, dichters, schrijvers, musici en kunstenaars die u iets laten ontdekken over vreemde, lieve, herkenbare en boeiende anderen. Eigenlijk dus een beetje over uzelf.

 

CADEAUTJE VAN DE GEMEENTE APPINGEDAM

De gemeente Appingedam doet veel op het gebied van Kunst en Cultuur. Wethouder Annelies Usmany-Dallinga kon ons op de opening van de 1e expositie in Appingedam het mooie bericht geven dat onze steiger in het Damsterdiep wordt vernieuwd. Dat betekent dat wij nu ook voor de rondvaartboot bereikbaar worden. De gemeente is voornemens om een aantal zondagen in de zomer arrangementen te gaan organiseren waarbij de rondvaartboten een kunstroute gaan varen.

Zelf gaan wij straks, als bij ons de bestrating in de tuin en aanlegsteiger klaar zijn, eens kijken of we naast deze zondagen ook zelf arrangementen kunnen gaan aanbieden. ik kreeg in Niezijl regelmatig groepen op bezoek en nu kunnen we dit misschien gaan combineren met een boottocht door en rondom het mooie Appingedam. Onze buurman is banketbakker Jan Bos, dus……samenwerken lijkt hier niet zo moeilijk en er zijn plannen genoeg.

 

OPENING EXPOSITIE IN NIEUW PAND

De kop is er af!
Het was 2 dagen redelijk druk. Zaterdag liep het allemaal lekker door. Veel nieuwe bezoekers gesproken, maar ook onze vaste klanten en dan vooral die mensen die hier in de buurt wonen, wisten ons weer te vinden. Zondag was het drukker. Wethouder Annelies Usmany-Dallinga heeft een geweldig openingswoord gesproken en ook naar de beide exposerende kunstenaars toe een persoonlijk woord gericht. Heel fijn! Maar nu eerst voet aan de grond krijgen in Appingedam. Voor ons is dit ook nog een avontuur en ik kan een aantal zaken nog niet goed overzien. Hoeveel kunstenaars kunnen er tegelijk exposeren en hoeveel mensen kan ik in een weekend verwachten.
Appingedam trekt jaarlijks heel veel toeristen, dus komen die allemaal tegelijk binnen of verspreiden ze zich. De tijd zal het leren. Voorlopig zijn we heel gelukkig met onze keuze om hier naar toe te verhuizen. De mensen zijn uitermate vriendelijk, we hebben veel complimenten gekregen over de inrichting van de galerie en we worden een verrijking voor de stad genoemd. Daar worden we nu heel erg blij van!

 

DSC_0104

DSC_0107

DSC_0088

DSC_0141

SCHUURVERKOOP

Alles moet weg t.e.a.b.!

Op 11 maart a.s. houdt Ruigewaert een schuurverkoop. Alle spullen die wij niet meer mee kunnen nemen naar onze nieuwe locatie wordt op die datum in de stal op ons achterterrein verkocht. Denkt u daarbij o.a. aan gebruiksvoorwerpen zoals gras(zit)maaiers, (buiten)speelgoed, buitenpotten, (party)tenten, slaapzakken, koffers, oud meubilair, plaids, linnengoed, dekbedden, Donald Duck pockets, Flippo’s, driedeurs kledingkast, golfclubs, paardensport attributen, (buiten)kachels (waaronder een Faber Grandeur), piano, postzegelverzameling en veel kleingoed.
Let op d
it zijn géén objecten uit de galerie.
WANNEER : zaterdag 11 maart
TIJDSTIP : van 12.00 – 17.00 uur

U bent van harte welkom.

Henk Menger & Tjitske Regnery

GALERIE RUIGEWAERT VERHUIST NAAR APPINGEDAM

Vorig jaar in november opende galerie Ruigewaert haar 10 jarig bestaan met de expositie “10 Jaar Verborgen Schatten”. Wat iedereen toen nog niet wist was dat dit de laatste expositie zou zijn in Niezijl. Het pand stond al wel te koop, maar we hadden er rekening mee gehouden dat het nog wel een paar jaar zou gaan duren eer er een definitieve koper ten tonele zou verschijnen. Het was voor ons een verrassing dat er al zo snel een match op ons pad kwam. Het zoeken naar een ander, geschikt pand moest nu op korte termijn gebeuren. Dat viel niet mee, want we stelden hoge eisen. We hebben hier in Niezijl iets bijzonders neergezet dus ook het nieuwe onderkomen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben van alles bekeken; verbouwde kerken, opgeknapte boerderijen, borgen en monumenten.

In eerste instantie zochten we in de omgeving van Niezijl, maar vanwege het kleine aanbod bijzondere panden zijn wij ons oog gaan richten op Oost Groningen.
En daar vonden we wat wij zochten!

Galerie Ruigewaert verhuist eind maart a.s. naar Appingedam en vestigt zich aldaar in het
Gouden Pand 1.


De expositie 10 Jaar Verborgen Schatten loopt nog t/m 26 februari en daarna sluit in Niezijl de deur van de galerie om op 14 mei 2017 in Appingedam te heropenen met een expositie van Gertjan Scholte-Albers en Sonja Brussen.

Wij willen iedereen hartelijk danken voor uw bezoek, de mooie gesprekken en de fijne contacten en hopen u op de nieuwe locatie weer te mogen begroeten.

Henk Menger & Tjitske Regnery

OPENING EXPOSITIE
10 JAAR VERBORGEN SCHATTEN

Op zondag 27 november heeft de burgemeester van Zuidhorn, Dhr Bert Swart, onze jubileum expositie  “10 jaar Verborgen Schatten”  geopend. Het was die middag erg druk, super gezellig en alles liep op rolletjes, dankzij de hulp van mijn lieve vriendinnen. Geweldig al die aandacht voor onze mooie en bijzondere galerie. Mede door de band Heavy Clay was de sfeer ongedwongen en bleven de bezoekers lang hangen. Bent u nu nieuwsgierig geworden of wilt u nog even nagenieten, kijkt u dan even op ons Facebook. Daar vindt u een 10 tal foto’s die precies weer geven hoe gezellig deze middag is verlopen.

KOMEND WEEKEND
WEGAFZETTING OP DE N355

Komend weekend is de N 355 tussen Noordhorn en Niezijl van vrijdagavond 18.00 uur t/m maandagochtend 6.00 uur afgesloten wegens wegwerkzaamheden. Onze galerie ligt aan deze weg en uitgerekend in dit weekend van ons 10 jarig bestaan worden we hiermee geconfronteerd.

Voor de bezoekers die graag bij de opening van deze jubileum expositie aanwezig willen zijn, bieden wij u een alternatieve route. Houdt u er wel rekening mee dat de reistijd hierdoor iets verlengd wordt.

Komt u uit de richting van Grijpskerk, dan ondervindt u geen hinder van de werkzaamheden op de weg en kunt u ons zonder belemmeringen bereiken.

Komt u uit de richting van stad Groningen, dan kunt u het beste de weg naar Zuidhorn nemen. Vervolgens neemt u op de rotonde de 2e afslag richting Zuidhorn (N980). Deze weg blijft u volgen totdat u bij het dorp Sebaldeburen komt. Daar slaat u rechtsaf richting Grijpskerk (N388). Aan het einde van deze weg (op de T-splitsing) gaat u rechtsaf de Rijksstraatweg op (N355). Na 1000 meter vindt u de galerie aan uw linkerhand. Bestemming bereikt.

Voor de bezoekers die uit andere delen van ons land komen adviseren wij de A7 te nemen. Bij Boerakker verlaat u de snelweg en volgt u de borden richting Grijpskerk. Bij Grijpskerk blijft u op de N388 tot dat u bij de T-splitsing komt. Daarna slaat u rechtsaf de Rijksstraatweg op (N355). Na 1000 meter vindt u de galerie aan uw linkerhand. Bestemming bereikt.

Een kleine tegenvaller, maar wij hopen dat het u er niet van weerhoudt om toch dit weekend met ons de opening van dit jubileum te komen vieren. Graag begroeten wij u in onze galerie. Wij zullen u feestelijk ontvangen.

KUNSTWERKEN GEZOCHT

Graag wil ik alvast even uw aandacht vestigen op onze komende winterexpositie VERBORGEN SCHATTEN.

In januari (2014) hadden wij de expositie WINTERVOORRAAD, vorig jaar (januari 2015) was het de expositie EEN VERLEIDELIJK AANBOD en afgelopen winter de expositie GROTE & KLEINE MEESTERS. Alle exposities waren tentoonstellingen waar particulieren en collectioneurs kunstwerken konden inbrengen van bekende, huidige kunstenaars of reeds overleden kunstenaars zoals bijvoorbeeld de schilders van de Groninger kunstkring “De Ploeg” , de Haagse School of uit andere stromingen in de kunst. Omdat deze tentoonstellingen steeds een groot succes bleken te zijn, hebben wij besloten om voor de 4e keer op rij een soortgelijke expositie te organiseren. Deze start op 26 november a.s..

Wij zijn dus nog steeds op zoek naar kunstwerken die we voor u kunnen verkopen. Heeft u nog een schilderij of schilderijen waar u op bent uitgekeken en die u eigenlijk wel kwijt wilt, dan is dit uw kans. Neemt u alstublieft contact met ons op via de telefoon 0594-213738 of mailt u ons naar galerieruigewaert@gmail.com. Graag horen wij van van u.

VERLENGING EXPOSITIE

De expositie DE KRACHT VAN KLEUR is met 2 weken verlengd en eindigt nu op 14 augustus. De vele verkopen van de schilderijen van Gertjan Scholte-Albers zijn verantwoordelijk voor deze verlenging en het feit dat Scholte-Albers een paar weken geleden nieuwe werken heeft gebracht, dus er is ook weer volop te genieten.

 

FAIR OP SCHATTENBURG

Wij zijn bezig met de voorbereidingen van een fair, dit keer niet op ons eigen terrein, maar op Schattenburg in Uithuizermeeden. Bij een groot, recent gebouwde buitenplaats wordt een nieuwe schuur in gebruik genomen, niet voor de koeien, graan of ander vee, maar een schuur die straks een showroom wordt voor prachtig gerestaureerde oldtimers. Wij bedachten met de eigenaren dat we dit weleens feestelijk kunnen gaan inwijden met een buitenfair. In de weekenden van 11 & 12 juni en 18 & 19 juni nodigen wij iedereen uit om naar Uithuizermeeden te komen.

Er zullen niet alleen prachtige oldtimers te bewonderen zijn, maar ook kunst speelt een grote rol deze dagen. Zo zullen er veel schilderijen hangen van Gertjan Scholte-Albers, Sip Hofstede en Sonja Brussen. Daarnaast is er een wijnproeverij en komt de palingrokerij een demonstratie geven. Mocht u niet van wijn of paling houden, dan kunt u ook terecht voor koffie/thee of fris met een flink stuk taart. En reken maar dat ze lekker zijn! En er is nog veel meer zoals : antiek meubilair, porselein, aardewerk, zilver, sieraden en prachtige zijden bloemen.
Hierbij nodigen wij u uit om zelf te komen kijken en vooral uw vrienden en familie mee te nemen.

In beide weekenden is de fair geopend van 12.00 – 17.00 uur.
Het adres is Oude Dijksterweg 27 te Uithuizermeeden.
Van harte welkom!

 

 

Advertentie Buitenfair Uithuizermeeden voor website

 

 

NIEUWE FLYER

Vorige week een paar dagen bezig geweest met het maken van de flyer voor de nieuwe expositie DE KRACHT VAN KLEUR. Afgelopen dinsdag werd die door de drukkerij bij mij thuis gebracht. Iedere keer weer een spannend moment. Op de computer ziet de digitale versie er altijd goed uit vind ik, maar drukwerk is anders. De kleuren willen wel eens een beetje veranderen, maar meestal komt het goed. Ook nu ben ik weer heel tevreden over het resultaat. Drie kunstenaars in de volgende expositie, waar de kunstwerken van Gertjan Scholte-Albers de meeste ruimte zullen gaan innemen in de galerie. Maar onderschat u ook Ben Steijn en Ineke Mahieu met hun schilderijen van de kuststreken niet. Twee totaal verschillende kunstenaars met een geheel eigen palet en penseelvoering. Dus ook in deze expositie zal er weer volop een hoop moois te zien zijn.

 

 

Expositie DE KRACHT VAN KLEUR

 

Uitnodiging DE KRACHT VAN KLEUR