Gouden Pand

Gouden Pand 1 Appingedam panorama (website)


Het oorspronkelijke herenhuis is gebouwd medio 1700. In het 3e kwart van de 19e eeuw (+/- 1875) is het door brand verwoest en op de oude fundering weer herbouwd. Sindsdien is er door de verschillende bewoners  steeds weer aan bijgebouwd en verbouwd zodat het nogal van uiterlijk is veranderd.
De straatnaam Gouden Pand duidt naar het beroep dat de bewoners van deze straat hadden; goudsmeden. Het huis is vijf venster-traveeën (ramen) breed met zesruits vensters wat alleen voor de rijkste kooplieden was weggelegd, aangezien er vroeger raambelasting werd geheven. Hoe meer ramen je aan de straatkant had, hoe meer belasting je moest betalen. Wilde je in zo’n huis wonen, moest er heel veel verdient worden. Verder heeft het pand een hoog schilddak met hoekschoorstenen en een forse kroonlijst die aanzien gaven.

Gelegen direct aan het Damsterdiep nam het een belangrijke plaats in de staat in, immers alle handel ging vroeger doorgaans via het water.
Voor ons dus ook een unieke plek om de galerie voort te zetten, want ook wij gaan straks gebruik maken van deze unieke ligging aan het Damsterdiep.

 

bekijk de foto’s >>>