TON VAN STEENBERGEN

Wie is Ton van Steenbergen

Ton van Steenbergen heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in ‘s-Gravenhage.

Hoe ziet het werk van Ton van Steenbergen eruit

Ton van Steenbergen schildert afgewogen composities geïnspireerd door schilderijen uit de Nederlandse 17e eeuw en moderne figuratieve schilders uit deze eeuw. Zijn schilderijen komen voort uit wat hij om zich heen ziet. Toch komen bepaalde onderwerpen steeds terug; strand en zee, het rivierengebied en de polder met zijn (dierlijke) bewoners. Daarbij heeft hij toch een voorkeur voor dingen die stilstaan, zoals gebouwen, bomen of dieren in rust. Dieren en mensen in landschappen die door hun belichting een eigen atmosfeer krijgen. Zijn schilderijen zijn soms iets melancholiek.

Het werk van Ton van Steenbergen beweegt zich tussen het strakke van tempera en de losse toets van olieverf of aquarel. Hij legt zich niet graag vast op een bepaalde manier van werken of het gebruik van materiaal. Zelf zegt hij dat hij twee soorten van kunstwerken maakt; bij de schilderijen in tempera gaat het hem vooral om de stofuitdrukking van de afgebeelde dingen en bij zijn olieverven en aquarellen is het meer de algemene sfeer, de vochtigheid van de lucht bijvoorbeeld, die een rol speelt.

Wat willen we verder nog van Ton van Steenbergen weten

“Het onderwerp is uiteindelijk slechts een uitgangspunt dat mij in staat stelt een schilderij te maken. Wat mij de meeste voldoening geeft is als ik er in slaag om de observaties om te zetten in een eigen wereld waar de kijker in wordt mee genomen.”

 

 

Ton van Steenbergen duivenhok 40 x 40 cm olieverf op paneel

Ton van Steenbergen
duivenhok
40 x 40 cm
olieverf op paneel

 

 

Ton van Steenbergen brood en koffie 40 x 40 cm acrylverf op paneel

Ton van Steenbergen
brood en koffie
40 x 40 cm
acrylverf op paneel

 

 

Ton van Steenbergen lam 25 x 25 cm olieverf op paneel

Ton van Steenbergen
lam
25 x 25 cm
olieverf op paneel

 

 

Ton van Steenbergen varken in stro 24 x 30 cm olieverf op paneel

Ton van Steenbergen
varken in stro
24 x 30 cm
olieverf op paneel