JAN MOSTERT

Wie is Jan Mostert

Jan Mostert is autodidact; iemand die zijn kennis door zelfstudie heeft verkregen. Zelf je weg vinden is moeilijk, maar ook bevrijdend. Je kunt zo nooit blijven hangen in de schildertrant van je leraren.

Hoe ziet het werk van Jan Mostert er uit

Jan Mostert is vaak te vinden op het Wad waar hij dan schetsend aan het werk is. Schilderen doet hij in het atelier. De weidsheid van het landschap heeft hem in haar greep. Het gebied rond de zeedijken en het Wad zijn dan ook de landschappen die op het doek worden vastgelegd. Het Wad is trouwens (nog) één van de weinige streken in Nederland waar de combinatie van wind en horizon het beeld en het gevoel bepalen. Alleen in de zomer zult u hem er niet vinden, “want bij het zonlicht in de zomer vervlakken alle kleuren. Van de tientallen tinten groen en grijs die je in de herfst ziet, blijven er maar een paar over”. En dat geldt ook voor de luchten, zo zegt hij zelf.

Contrast speelt een belangrijke rol in het werk van deze kunstenaar. Zonlicht op het gras langs de slootkant of op golven die breken op het strand. Lichte accenten brengen leven in zijn schilderijen. Ook in de luchten brengt hij stevig contrast aan. “Contrastrijke landschappen geven de kijker ruimte om te dwalen. Als een schilderij dramatiek heeft, gaat het de goede kant op”.
De realistisch geschilderde landschappen zijn geen “fotografische”plaatjes die snel vervelen, maar kenmerken zich door kracht en emotionele lading. Daarom kun je in zijn werken “wegzinken”.

Wat willen we verder nog van Jan Mostert weten

In de werken van Jan Mostert zie je zowel techniek in de vorm van stilleven als het landschap, maar techniek (stillevens) kun je leren. “Landschappen daarentegen zijn veel moeilijker te realiseren. Hier moet de kunstenaar emotie, gevoel en sfeer op het doek zien over te brengen en dat is niet te leren, dat moet je voelen” aldus de kunstenaar.

N.B. :  In stock zijn deze schilderijen van Jan Mostert aanwezig.
             Bij interesse kunnen wij u deze tonen.

 

 

 

 

Jan Mostert
hoog water (bezinkveld)
100 x 120 cm
verkocht

 

 

Jan Mostert
kwelderslenk
100 x 120 cm
verkocht

 

 

Jan Mostert
afval
40 x 30 cm
verkocht

 

 

Jan Mostert
slenk
80 x 80 cm
olieverf op doek

 

 

Jan Mostert
lutke Wierum
100 x 100 cm
olieverf op doek

 

 

Jan Mostert
Waddenslenk
80 x 100 cm
olieverf op doek

 

 

Jan Mostert
poldersloot (winter)
100 x 120 cm
verkocht

 

 

Jan Mostert
winter in de polder
40 x 50 cm
olieverf op doek

 

 

Jan Mostert
Carel Coenraadpolder
100 x 100 cm
verkocht