ANNEMARIE DE GROOT

Wie is Annemarie de Groot

Annemarie de Groot studeerde af aan Minerva, Academie voor Beeldende Kunst in Groningen en volgde enkele jaren later de Oskar Kokoschka Academie te Salzburg.

Hoe ziet het werk van Annemarie de Groot eruit

Annemarie de Groot is sinds haar jeugd gefascineerd door de wereld van het circus, theater, opera en cabaret. We vinden deze thema’s regelmatig in haar werk terug. Ballerina’s, muzikanten, cabareteske figuren, dieren; ze zijn in een bonte kleurenpracht op haar doeken te zien, geschilderd in een wervelende toets laag over laag. Tevens drukt ze de symbolen van het leven uit, ze worden op een subtiele manier weergegeven zoals de gevoelens in relaties die mensen met elkaar hebben en niet meteen zichtbaar zijn.
Haar persoonlijk expressionisme kenmerkt zich door een losse schildertrant en een verscheidenheid aan onderwerpen met een voorkeur voor mens en dier.
De Groot houdt van gepassioneerde schilderkunst met een theatrale aanpak en met veel kleur. Haar schilderkunstige vertalingen van bijvoorbeeld grote opera’s, circussen en naakten komen associatief en al persoonlijk interpreterend tot stand.
Haar werk toont een eruptie van creativiteit en levenszin. Aanvankelijk maakte Annemarie olieverfschilderijen, maar sinds midden jaren tachtig maakte zij de switch naar het werken met acrylverf.

Wat willen we verder nog van Annemarie de Groot weten

In theaters van Joop van den Ende hangen o.a. haar veelkleurige drieluiken die als decor dienen voor musicals en opera’s. Zo heeft de Groot zich ook o.a. laten inspireren door de opera Madame Butterfly van Puccini. Het drieluik is geschilderd in basale kleuren. Het enorme schilderij verbeeldt een wereld van tegenstellingen: enerzijds de sfeer van romantiek en de ingetogenheid van de hoofdfiguur; anderzijds verdriet en pijn veroorzaakt door verworpen te zijn. Dit pictorale werk is een manifestatie van haar meesterschap in de verbeelding van de expressie van het menselijke gelaat.

 

 

Annemarie de Groot uit de wind 40 x 50 cm acrylverf op doek

Annemarie de Groot
uit de wind
40 x 50 cm
acrylverf op doek

 

 

Annemarie de Groot vrouw met masker 100 x 75 cm gemengde techniek op papier

Annemarie de Groot
vrouw met masker
100 x 75 cm
gemengde techniek op papier

 

 

Annemarie de Groot stilleven met bloemen 100 x 75 cm gemengde techniek op papier

Annemarie de Groot
stilleven met bloemen
100 x 75 cm
gemengde techniek op papier