De Groninger boerderij aan de Stadsweg 44 is van oorsprong altijd een gecombineerd bedrijf geweest van melkvee en akkerbouw. Het historische pand dateert van 1894 en is sinds 2020 flink onder handen genomen en aardbeving bestendig gemaakt. Het is gebouwd aan de historische Stadsweg die al sinds de Middeleeuwen Groningen met Appingedam verbindt; gelegen langs het Damsterdiep waar de paarden vroeger de schepen van stad naar stad trokken om handel te kunnen drijven.
Garrelsweer is (net als vele andere dorpen langs het mooie en meanderende Damsterdiep) een klein lintdorp. Mensen bouwden vroeger veelal huizen aan het water, omdat dit de enige manier was om vracht te vervoeren.
Het eerste schriftelijk bewijs van het bestaan van Garrelsweer dateert van 1057 toen de Duitse koning Hendrik IV besloot aan Garrelsweer markt-, munt- en tolrecht te geven. Munten zijn ook daadwerkelijk in Garrelsweer geslagen en zijn o.a. gevonden in de Baltische Staten waar veelal handel mee werd gedreven.
De galerie is gevestigd in de voormalige koestal van de boerderij; dat is de schuur die achter het voorhuis is gebouwd. Omdat daar ook nog twee grote, losse schuren op het terrein staan, waar op dit moment nog jong melkvee in zit, is de ingang van de galerie voor bezoekers nog wat lastig te vinden. Inmiddels hebben wij vlaggen aan de achtergevel hangen en een bord met de openingstijden bij de deur geplaatst om de entree aan te geven.
Let u vooral op de bewegwijzering (de bruine borden) van de gemeente Eemsdelta en op onze eigen groene borden om galerie en parkeerplaats te duiden.